Клиники

Проф. Йорданка Узунова за професията и традициите в рода ѝ | ИСУЛ

Новини

06.01.2024

Проф. Йорданка Узунова за професията и традициите в рода ѝ

Да си хирург в медицината, особено, ако си жена е носене на кръст“, посочва лекарят


Проф. Йорданка Узунова от ИСУЛ е „мъжкото момиче“ в медицината, тъй като тя е завоювала авторитет в една типично мъжка специалност – урология и андрология. Освен това, тя е единствената жена в управлението на болницата.


„Съдбата ме е орисала да бъда жена, майка, домакиня. Като християнка аз много уважавам и празниците и традициите, спазвам ги стриктно и ги предавам на моите деца, и внуци. Богоявление е един от хубавите празници и спазвам всички ритуали на този ден“, сподели тя.


Професорът разказа, че подготовката за трапезата за Йордановден отнема два дни. Тя приготвя традиционните сарми с кисело зеле, пълнени чушки с боб, яйчена салата, варено жито и друсан кебап, който е изненадата на празника.


Името ѝ също е традиция в рода. Лекарят е кръстена на дядо си Йордан – балканджия, с напредничав ум. „Неговото трудолюбие виждам и в себе си“, допълва тя.


Родният град на професора е Ловеч, нейната майка е акушерка, баща ѝ е учител по физика, а брат й е ортопед. Тя разказва, че нейния баща и брат са конструирали и изработили детайли на кулите в няколко български града. За годините в родния град тя споделя, че това са едни от най-милите и хубави спомени. Лекарят определя възпитанието като изключително важно за всеки човек. 


„Да си хирург в медицината, особено, ако си жена е носене на кръст“, посочва Узунова.


Професорът смята, че предизвикателствата в живота са семейството, изборът на професия, изборът на партньор в живота и личното усъвършенстване, и утвърждаване в обществото. Проф. Узунова разказа повече и за семейството си. Двете ѝ дъщери са лекари, а двама от внуците й са студенти по медицина, допълни тя.


„Преди девет години заедно с колеги лекари и сестри създадохме клиниката по урология“, разказа тя.


 Повече от разговора гледайте тук>>


 Източник: Нова ТВ